Verkkoarkisto:

Kerttulin koulu

Kerttulin koulu toimi Turussa vuosina 1912-2012. Syksyllä 2013 tiloissa aloittaa Kerttulin lukio.

Tänne on arkistoitu muutamia osioita koulun toukokuussa 2012 suljetulta www-sivustolta.

Koska alkuperäinen sivusto on jo suljettu, näillä alasivuilla on joitain toimimattomia linkkejä, jotka osoittavat entiselle pääsivustolle. Varsinainen päämateriaali, joka tänne on haluttu säästää, on kuitenkin yhä käyttökelpoista.

Kerttulin koulun ulkoseinässä on juhlallinen vuosiluku 1912. Tällöin koulutyö alkoi uudessa ja uudenaikaisessa kansakoulussa. Historiankirjat kertovat, että moninaisten vaiheiden jälkeen koulu rakennettiin arkkitehti E. Hinderssonin laatimien suunnitelmien mukaan. Ja mistäpä muualta oli haettu ideoita kuin Ruotsista. Sieltä, Malmön uudesta kansakoulusta, saatiin malli myös Kerttulin kouluun rakennettuun kylpyläosastoon.

Koulun vihkiäiset pidettiin maaliskuun 19. päivänä vuonna 1913. Aikoinaan ensimmäisen suuren ja edustavan kansakoulurakennuksen valmistuminen Turkuun oli merkkitapaus. Vihkimisjuhlan ohjelma olikin arvokas: Oli lasten laulua ja useita juhlallisia puheita. Lisäksi vierailla oli tilaisuus seurata opetusta piirustussalissa, veistosaleissa ja opetuskeittiössä. Niin ja tietenkin oli mahdollista seurata uuden koulukylpylän toimintaa. Osaston pyöreissä ammeissa oppilaat nauttivat täysin rinnoin lämpimästä vedestä.

Koulun johtokunnan puheenjohtaja J. Aminoff päätti puheensa: "Lopetan esitykseni toivoen, että meidän kansakoulumme saisi yhä edelleen kehittyä, uhkaavilta näyttävistä enteistä huolimatta, mahdollisimman vapaasti, ilman että sen suunnitelmallista työtä häiritsevät vieraat sivultapäin tulevat vaikutteet. Sillä vasta silloin, kun koulu saa vaikuttaa vapaana ja riippumattomana, vapaana kuin ajatus, jonka kykyä sen tulee kehittää, jalostaa ja hedelmöittää, vasta silloin voimme me vaikeasta ajasta huolimatta iloisin mielin ilman pelkoa maamme kansallisen itsenäisyyden tähden jatkaa työtämme nuoren polven henkisen kehityksen hyväksi odottaen uuden päivän sarastusta, joka kerran on koittava meidän nyt kovasti koetellulle isänmaallemme."

Lähes vuosisataisen historian aikana koulun penkkejä on kuluttanut moni yhteiskuntamme vaikuttaja. Tunnetuin heistä on presidentti Mauno Koivisto, jonka luokka, vuoden 1936 VI A, yhä pitää yhteyttä keskenään.


Valokuvia

Yleiskuva koulusta
Ilmakuva
Koulun pääty
Pääty alhaalta
Presidentinmaja
Presidentinmaja talvella
Näkymä yläkerrasta
Ovet
Portaikko
Portaikko
Seinäkoristeita
Pylväs
Yläparvi
Soikea ikkuna
Käytävä
Koulun eläinkokoelmat
Petolintuvitriini
Vanha sali
Presidentti Koivisto opinahjossaan
Mauno Koivisto -reliefi
Kerttulin kansakoulu
Koulukylpylä

Arkistoinut 2012 Jouni Paakkinen - Kerttulin koulun opettaja ja webmaster vuosina 1998-2010