Luostarivuoren tiedehankkeet 2016-2017

Luostarivuoren lukiossa on mahdollisuus osallistua fysiikan opintoihin liittyviin kansainvälisiin tiedekouluhankkeisiin. Mukaan haluavat voivat valita kahdesta vaihtoehdosta: Syksyllä järjestetään lähinnä abeille tarkoitettu tähtitieteen NOT-teleskooppiin liittyvä tiedekoulu. Keväällä voi osallistua CERN-tiedeleirille.

NOT

NOT, Nordic Optical Telescope, on Pohjoismaiden omistama teleskooppi La Palmalla, Kanariansaarilla. Se on yksi tarkimmista keskisuurista tähtitieteellisistä optisista instrumenteista. Parempaan erotuskykyyn päästään nykyään lähinnä mosaiikki- tai avaruusteleskooppien avulla. NOT-teleskooppi on kansainvälisten tähtitieteilijöiden jatkuvassa käytössä.

Parikymmentä Luostarivuoren ja TSYKin oppilasta pääsee osallistumaan NOT-tiedekouluun. Jatkossa hanketta on tarkoitus laajentaa valtakunnalliseksi.

Tiedekoulu koostuu astrofysiikan kurssista (TSYK Fy13), koulutuspäivistä Tuorlan observatoriolla, matkasta La Palmalle, havaintoaineistojen käsittelystä ryhmätyönä, sekä päätöstilaisuudesta.

Astrofysiikan kurssi on TSYKissä 1. jakson 7. palkissa. Kurssilla opitaan tähtitieteen perusteita.

Turun yliopiston Tuorlan observatoriolla opitaan tarkemmin tähtitieteen havaintovälineistä sekä havaintojen käsittelystä.

La Palman matka on viikon mittainen, jonka aikana opiskellaan tähtitiedettä, fysiikkaa ja matikkaa, tehdään retkiä saarelle, sekä vietetään yksi yö teleskoopilla havaintoja tehden. Matkan ajankohta on marraskuussa, tarkka ajankohta selviää vasta kesän aikana.

Teleskoopilla työskennellään viiden oppilaan ryhmissä, jotka itse ohjaavat teleskooppia, ammattilaisen valvonnassa, ja myös käsittelevät ottamansa aineistot itse.

Päätöstilaisuus pidetään tammi-helmikuussa 2017, missä esitellään tiederaportit ja matkapäiväkirjat.

Yhteysopettajat, lisätietoa

Luostarivuori: Mikko Hanski
TSYK, Jarno Kukonlehto
Tuorla, Pasi NurmiCERN


CERN on suurin ja mahtavin fysiikan tutkimuslaitos, mitä Maapallolta löytyy. Genevessä sijaitsevalla 27 km:n hiukkaskiihdyttimellä etsitään hiukkasfysiikan standardimallin puuttuvaa osasta, mystistä Higgsin hiukkasta. Lisäksi CERNissä on monia muita tutkimusprojekteja, joilla fysiikan peruspilareita yritetään vahventaa, antimateriasta yhtenäisteorioihin ja kosmologiaan.

CERN-tiedeleiri suoritetaan pitkin ensi lukuvuotta ryhmätapaamisten, ekskursioiden, ryhmätöiden ja tiedeleirin (CERNissä Genevessä) avulla. Varsinaisella tiedeleirillä maaliskuussa 2017 tutustutaan fysiikan alan huippututkimukseen ja Alppien maisemiin. Fysiikan 8. kurssi, Aine ja Säteily, kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita ensi syksyksi.

Kyseessä on ainutlaatuinen mahdollisuus lukiourallasi (Turusta päästään tiedeleirille 2-3 vuoden välein). Viiden päivän matkan Keski-Eurooppaan kulttuurielämyksineen (mm. retki 3800 metrin korkeuteen Alpeille). Ystäviä muista Turkulaisista lukioista. Yhden fysiikan kurssisuorituksen.

Yhteysopettajat, lisätietoa

Luostarivuori, Katja Koski
Kerttuli, Heli Valkama
Juhana Herttua ja Klassikko, Pirjo Auramo
Lyseo, Johanna Gustafsson
Puolalanmäki, Elina Suokivi
TSYK, Jarno Kukonlehto

Raahelaisten tekemä kattava tietopaketti CERN-tiedeopiskelusta.