Lue teksti huolellisesti ja vastaa sen jälkeen kysymyksiin.

Lehmä

Lehmä on tärkeä kotieläin. Siitä saadaan maitoa ja maidosta maitotuotteita kuten juustoa ja jogurttia. Lehmän lihaa syömme monissa eri muodoissa; kaupoissa sitä myydään naudan tai raavaan nimellä ja ravintoloissa häränlihan nimellä.

Lehmä kehkeytyy vasikasta. Vasikasta tulee hieho, kun se siemennetään noin vuoden ikäisenä. Tiineys kestää yhdeksän kuukautta kuten ihmiselläkin. Hiehosta tulee lehmä, kun se poikii ensimmäisen kerran noin kahden vuoden iässä. Vasta vasikoiminen saa maidon erittymisen alkamaan.

Lehmä lypsää keskimäärin 7000 litraa maitoa vuodessa eli runsaat kaksi sangollista päivässä. Yleensä lehmät lypsetään kaksi kertaa päivässä, mutta jotkut lypsävät kolmesti päivässä ja saavat vielä enemmän maitoa.

Maitoa ei heru tasaisesti ja jatkuvasti ympäri vuoden, vaan tuotanto on suurimmillaan, kun poimisesta on kulunut noin kuukausi. Silloin maitoa saadaan yli 30 litraa päivässä. Huippulypsäjät saattavat lypsää jopa 70 litraa päivässä! Tuollaisen maitomäärän valmistamiseen kuluu vettäkin litra poikineen. Niinpä lehmä juo 40—100 litraa päivässä

Teksti: www.sey.fi