IMPERIALISMI
HISTORIASSA
 


Tarkoitus eli missio

Ohjeet

Mitä  imperialismilla tarkoitetaan?


Imperialismin esihistoria 1500-1871


Uuden imperialismin aikakausi 1871-1914


Imperialismi kansainvälisiin suhteisiin vaikuttaneena tekijänä


Eurooppalaisen siirtomaavalloituksen perustelut


Afrikka ennen eurooppalaisten tuloa


Imperialismin hyödyntäminen mainonnassa
(kesken)


Imperialismin ja kolonialismin jälkivaikutuksetOta kantaa, keskustele


Tehtävät


Palaute (ei toimi
toistaiseksi)

 

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta imperialismi?

Alla olevat kuvat ovat ensimmäinen asia, joka tulee mieleen puhuttaessa imperialismista. Nykypäivänä sana kuuluu mielenosoitusten vakioterminologiaan. Tämän päivän aktivisti, joka vastustaa kehittyneiden teollisuusmaiden harjoittamaa kauppapolitiikkaa, ei ehkä tiedä, mitä imperialismilla on alun perin tarkoitettu tai miksi jotkut ovat vastustaneet sitä jo 100 vuotta sitten. Samaa voi sanoa mielenosoittajasta, joka vastustaa Yhdysvaltojen nykyistä Afganistanin- tai Irakin-politiikkaa. Tämä ei kuitenkaan estä heitä käyttämästä termiä. Molemmilla on (omasta mielestään) hyvä syy vastustaa käsitettä "imperialismi" samoin kuin niillä, jotka vastustivat sitä jo yli sata vuotta sitten. Esimerkiksi Joseph Conrad, "Pimeyden sydämestä" -romaanin kirjoittaja, suhtautui asiaan sarkastisesti, jopa kriittisesti. Seuraava sitaatti on vuonna 1902 julkaistusta kirjasta:


...Maapallon valloitus, mikä tarkoittaa maan anastamista niiltä, joilla on erilainen ihonväri tai erilainen nenä kuin meillä, ei ole kaunis asia kun näet sitä ympärilläsi liian paljon... (Alkuperäisteksti "Pimeyden sydämestä" -romaanista: ...
The conquest of the earth, which mostly means the taking it away from those who have a different complexion or slightly flatter noses than ourselves, is not a pretty thing when you look into it too much...)

          Lähde: www.georgetown.edu/faculty/irvinem/english016/conrad/heart.of.darkness.txt
                               (
englanninkielinen romaaniteksti  kokonaisuudessaan)Itse imperialismi-termi samoin kuin ilmiön jälkeensä jättämät vaikutukset ovat läsnä tämän päivän maailmassa. Edellä oleva sitaatti ja meidän omaan aikaamme liittyvät valokuvat todistavat tämän. Harva historian ilmiö on vaikuttanut meidän aikaamme yhtä paljon kuin imperialismi on tehnyt. Tämä antaa hyvän syyn perehtyä aiheeseen, ja historiaan yleensä. Historianopiskelun merkitys on siinä, että sen avulla opit ymmärtämään tämän päivän maailmaa. Menneisyys on muovaamassa nykyaikaa. Tulet huomaamaan tämän tutustuessasi tähän verkkosivustoon.

Klikkaa vasemmassa yläreunassa olevia linkkejä aloittaaksesi opiskelun.

Lopuksi toivotamme opiskeluintoa uusien asioiden parissa.
 


 


Tekijä:
Esa Sundbäck (esa.sundback@kaarina.fi tai esa.sundback@tkukoulu.fi)


Sivusto on tarkoitettu lukiokurssien oheismateriaaliksi. Käyttö ja käyttöoikeus: opettajat  ja oppilaat voivat käyttää sivuja opetustarkoitukseen. Jos haluat osallistua sivuston kehittämiseen tai kommentoida, ota yhteyttä tekijään.